Het relaxte leventje van een “stay-at-home-mom”

Het relaxte leventje van een "stay-at-home-mom"

Toen ik nog nagenoeg fulltime werkte na de geboorte van Quinn, keek ik met jaloerse en vooral mijn hormoon-ontspoorde ogen naar moeders die niet werkte en thuis bleven bij de kinderen. Ik stelde me voor dat ze 3 keer per week naar de sportschool gingen en de hele dag koffie dates hadden met vriendinnen in het park.

Dat ontspannen koffie drinken met baby’s heb ik overigens nooit onder de knie gekregen dus bravo voor de moeders die de deur uitkomen met hun pasgeborene en hun sociale leven hebben weten te handhaven. Mijn pogingen faalde verschrikkelijk want als ik tussen voedingen door iets probeerde te ondernemen, had ik precies nog 5 minuten over na: me aan te kleden (make-up niet meegerekend), de luiertas inpakken (en toch nog de helft vergeten), de spuug van mijn schouder te boenen en de kinderwagen onder aan de trap klaar zetten. Meestal had ik net genoeg tijd over om de kinderwagen weer in te klappen en naar boven te rennen met alle spullen om op tijd klaar te zijn voor de volgende voeding.

Anyway, ik kan me dus goed voorstellen dat moeders (en vaders) het volgende denken over een ‘stay-at-home-mom’ (“SAHM”):

Alle tijd om bij te slapen als de kinderen op school zitten of hun middagslaapje doen

Aangezien mijn man werkt overdag probeer ik hem ’s nachts te ontzien als er 1 of beide van de meisjes besluiten dat midden in de nacht het perfecte moment is om hun stembanden maximaal te benutten. Immers, heb ik overdag alle tijd om bij te slapen…never happens..

Zodra de etensresten verwijderd zijn van de grond, stoel en tafel na het ontbijt en de lunch, jezelf een boterham naar binnen hebt gepropt en je het luxe moment pakt van even in je eentje naar de WC gaan zonder dat er één in de deuropening een betoog houdt over de Youtube’s Ryan’s ToysReviews terwijl de ander haar tanden met de WC borstel probeert te poetsen, dan is het tijd, nadat je nog even snel een was in de machine hebt gedaan, om te gaan zitten of liggen. Precies 5 minuten later weet je dat mevrouw het middagslaapje genoeg vindt.

Een SAHM ziet er altijd goed en verzorgd uit want zij hebben alle tijd om te sporten en nagels te laten doen

Ik heb het genetische geluk dat ik niet hoeft te sporten om in shape te blijven, althans wat lijkt op “in shape”. Na de bevalling van onze tweede dochter kwam ik er namelijk achter dat bij touwtje springen of hardlopen er vreemde dingen gebeurde die je eerder zou verwachten bij een kindje van 3 die kantje boord zindelijk is. Dus als een echte Amsterdam Zuid mama hup aan de personal trainer. Vol ‘mama bear’ fanatisme ging ik er 1 uur per week tegenaan. Totdat de kinderen besloten altijd ziek of vrij te zijn vanwege een studiedag op dat ene uurtje per week en ik werd ontslagen door mijn personal trainer…. Ik mis hem nog elke dag, vooral omdat dit mijn enige uurtje volwassen communicatie was overdag…

Mijn huis is opgeruimd en georganiseerd

Colour coordinating is mijn nieuwe hobby. Niet omdat ik zo netjes ben of alles zo goed op orde. Nee, puur uit wanhoop om nog enigszins orde in de chaos te creëren of waarschijnlijk door een volledige verlies van de werkelijkheid. Het is een ultiem geluk als je woonkamer vrij is van speelgoed en al het speelgoed netjes geordend is opgeborgen. De volgende ochtend, 8.00 uur TORNADOOOOO. Het zou een Olympische sport moeten zijn: zo snel mogelijk al het speelgoed uit de kasten trekken. Ik heb dan grote verwachtingen!

Een SAHM kan de hele dag door leuke dingen doen, zoals een tea party met de meisjes

Als iemand me vraagt wat ik zoal gedaan heb die dag, blijft het vaak net iets te lang stil zodat de ander ongemakkelijk wordt. Ik ben dan niet ongeïnteresseerd maar een serieuze poging aan het doen om me te herinneren wat ik ook alweer had gedaan, een beetje zoals je je kind in de auto uit school vraagt wat ze allemaal heeft gedaan op school “geen idee mama”. Yep mom brain is real!

Maar in ieder geval ben ik op een dag: 24h cateringservice, masseur, therapeut, entertainer, boksbal, dokter, logistiek medewerker, taxichauffeur, stoffer en blik, wasserette, mediator, badmeester, kachel voor koude voetjes, neuzenveger, pakezel en ‘de zoeker’: “maahhaammmmm, waar zijn mijn sokken?? In je hand schatje.. O ja, mam waarom heb je ze daar dan neergelegd? Die heb je zelf in je hand gepakt, schatje. Niet waar mhaaam!

Het is stiekem gewoon heel hard werken als een SAHM, maar het is de leukste en dankbaarste baan van de wereld. Ze zijn druk, veeleisend en vooral ongelofelijk ongeduldig, maar oh zo grappig en troetelbaar tegelijk. Mama is moe, zo moe, maar zo tevreden moe na: een klei wedstrijd, rondjes uitbeelden na het eten, 182 keer op de glijbaan tillen, 16 luiers, 6 tantrum’s en 4 keer omkleden na ongelukjes met eten, luiers of beide. En het weekend voelt nog steeds als echt weekend, want dan hoef ik maar 91 keer de glijbaan op en 3 keer een tantrum te sussen. Dan delen we het ouderschapsgenot!

lego

 

 

 

 

 

 

Share

Comments

  1. geweldig mooi omschreven met een tikkeltje humor, leuk!
    Ik denk dat veel ouders zich hier in kunnen vinden, teminste ik wel..

    succes met de kids,
    have fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *