5 “perfecte moeder” mythen

5 "perfecte moeder" mythen

Vol bewondering keek ik altijd naar de reclamefilmpjes met van die perfecte moeders in een netjes en schoon huis waar de kinderen mooi gekleed met keurig gekamd haar braaf aan de keukentafel zitten. Toen ik besloot mij te storten op het thuismoederschap stelde ik mij voor dat ik er binnen de kortste keren ook zo bij zou zitten. Kennelijk geloof ik nog in sprookjes..

pip wc papier

 5 “perfecte moeder” mythen:

Mijn kinderen krijgen maximaal 2 x 20 minuten “screen time” per dag. De rest van de tijd spelen zij actief met lego, maken ze de meest mooie tekeningen en maken we lange wandelingen in de buitenlucht.

Aan alle moeders die dat daadwerkelijk volhouden: ROCKSTAR! Want wat als er een peuter en een kleuter aan je been hangen terwijl je een poging waagt het eten te koken? En als ze nadat ze eerst aan je been hingen elkaar vervolgens te lijf gaan omdat ze allebei op die ene loopauto willen, terwijl er 3 soorten in huis zijn..?

En wat als er één om 5.30 uur in de ochtend besluit dat de dag is begonnen terwijl de andere na een nachtelijke speelkwartier van 2:00 uur tot 4:00 uur net de strijd heeft opgegeven? En wat als je kinderen in een restaurant precies op het moment dat het eten wordt opgediend, besluiten dat het tijd is om naar huis te gaan?

”Lieverds – op een bedaarde, liefdevolle toon – gaan jullie alsjeblieft even zoet een mooie tekening maken?” KANSLOOS.

Ik zeg: kids op Ipad = zen yoga = concentratie-meditatie = mama heeft even rust en is blij!

Ik zie de ogen heus wel in mijn rug branden als ze onze Pippa van nog geen 2 jaar moeiteloos de Ipad zien bedienen: “Zo jong al?” Ja, Steve Jobs zou trots zijn. En ook al zou wetenschappelijk onderzoek uitwijzen dat het ‘swipen’ niets toevoegt aan de ontwikkeling van een kind, het draagt in ieder geval bij aan huiselijke harmonie en voorkomt ook dat je vroegtijdig wordt verzocht een restaurant, hotel of andere vorm van volwassen gelegenheid te verlaten.

pip ipad

Mijn kinderen zien er altijd netjes en verzorgd uit. Mijn dochters dragen mooie kleding en in hun haar tover ik ieder ochtend een visgraat- of franse vlecht.

Hoe in vredesnaam doen die moeders dat?? Als ik bij school sta om mijn oudste dochter op te halen kan ik haar al vanuit de verte herkennen. Niet omdat het mijn kind is, maar omdat haar prachtige volle lokken eruit zien of ze zojuist is gecast voor een remake van Michael Jackson’s Thriller. En aan haar wangen, die vakkundig geschminkt lijken doch in feite bedekt zijn met de restanten van haar lunch broodje.

O ja en haar mooie kleren…. Quinn kwam thuis met twee groen-bruine knieën op haar nieuwe designer spijkerbroek: “Mama, ik was het hondje vandaag, leuk hè!!”

Mijn kinderen krijgen geen snoep, eten alleen biologisch of zelf geplukt eten, en het liefst alles rauw. ’s Morgens sta ik een uurtje eerder op om de lunch box van mijn dochter te vullen met een broodje in de vorm van een varkentje, meloenbolletjes in de vorm van een hartje en versgebakken spinazie-boekweitmuffins.

Ok, ik probeer dan wel echt mijn best te doen op gezonde voeding, zie ook mijn Kiddybites. Maar het moet wel leuk blijven voor de kinderen en vooral ook voor mama’s.

Van de lunch box probeer ik elke keer een verassingen te maken, maar ik wordt al bij de meest geringe afwijking van het ‘normale’ teruggefloten door mijn dochter die niet wenst te worden aangekeken in de klas omdat zij in plaats van een boterham een zelfgemaakte speltpannenkoek in haar trommeltje heeft. “Dat is niet cool mama, dan willen de anderen mijn lunch opeten.” En als ik ijverig een plakje suikervrije, ultra gezonde zelfgebakken bananenbrood in haar trommel stop, zit deze er na school nog in, want: “mammaaaaa, we mogen geen koek mee naar school nemen”

En tja suiker, dat is een heus scheldwoord! Snoep? Snoep?? Ook wel De Duivel genoemd! Een hapje suiker en het loopt met ons net zo beroerd af als Adam en Eva of Sneeuwwitje. Op straat kwam ik laatst een moeder tegen die fel tegen suiker is, dus toen Quinn trots haar zakje drop gevuld met maar liefst 3 snoepjes wilde delen met haar dochtertje, werd deze hardhandig achter de rug van haar moeder geduwd “Oh nee, dit mag ze echt niet hebben!”

Ik geloof er niet in dat je kinderen beschermd door geheelonthouding. Dan wordt deze verboden vrucht zo aantrekkelijk dat ze straks hun hele eerste spaarpot legen bij de Jamin. Daarom is mijn tactiek: “toestaan en bang maken”. Snoep mag tot je er misselijk wordt (door het maar vaak en vooral in detail te hebben over de misselijkheidsfactor geeft Quinn vaak na 2 snoepjes haar zakje vrijwillig terug), van cola krijg je mega buikpijn en van chocolade krijg je supersnel gaatjes in je tanden. Inmiddels is Quinn op haar 5de perfect zelf in staat een goede snoepbalans te handhaven. Want moeders, als suiker “Satan’s candy” is, kunnen jullie ook maar beter zelf dat wijntje of de gin-tonic laten staan..

Als “stay-at-home-mom” geef ik mijn kinderen gedurende de hele dag mijn volledige aandacht. In de ochtend doen wij yoga en bouwen wij met duplo een prinsessenkasteel. Na het slaapje gaan we wandelen door het bos en leren we woordjes over de dieren. Voor het eten is het nog een half uurtje knutseltijd.

En ondertussen doen de elfjes onze was, maken ze het eten klaar en lopen ze met hun bezempjes de hele dag achter ons aan om alles schoon te maken… Gelukkig hoef ik ook maar 3 maaltijden en 1300 snacks per dag klaar te maken dus heb ik als moeder alle tijd en rust om pedagogisch verantwoorde spelletjes te doen en om samen naar de 4 jaargetijden van Vivaldi te luisteren..

schilderen

Ik zie er elke dag uit als Kate Middleton: iedere ochtend ‘blow dry’ ik mijn haar en ben ik perfect in staat mijn casual outfits van de Zara te combineren met een designer twist. En als voorleesmoeder laat ik mij het liefst inspireren door de stijl van Jackie Kennedy. En vergeet niet: een make-up look en manicure volgens de laatste trends.

Dat laatste is waar aangezien mijn make-up en manicure zich naadloos aansluiten bij de laatste trend: de “nude look”. Onder de douche heb ik max 2 minuten de tijd om te bedenken wat ik wil aantrekken, voordat mijn brein bevroren wordt door alweer zo’n laatste trend: koud afdouchen. Een vriendin van mij keek mij laatst verbaast aan toen ik vertelde dat ik ook ‘s-ochtends douch: “dan red ik het al helemaal niet, dat doe ik allen ’s-avonds!”.

Aan alle moeders: the struggle is real, you’re not alone!! De “perfect mom” is een onrealistisch en idealistisch streven!

En dus ben ik liever een “good enough” en vooral leuke mama die:

  • haar kinderen leert alles uit het leven te halen
  • Er is als haar kinderen haar nodig hebben;
  • Haar kinderen zelfvertrouwen geeft en het belang van eigenwaarden leert;
  • Haar kinderen onvoorwaardelijke liefde geeft;
  • Haar kinderen ruimte geeft zichzelf te zijn, fouten te maken en daarvan te leren; en
  • Bovenal heel veel plezier met haar kinderen maakt!

 

Share

Comments

  1. Heb met een grote glimlach op mijn gezicht zitten lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *