Waar begin je mee?
Groenten of fruit?
Er wordt vaak gezegd dat als je met fruit begint, je kindje zoet boven hartig zal prefereren. Ik ben het hier niet mee eens. Allereerst ben ik van mening dat als je start met iets lekkers en aantrekkelijks, je kleine zal genieten van de eerste smaaksensaties en dan ook sneller geneigd zijn om nieuwe smaken te proeven. Bovendien is het net zo belangrijk dat je kindje fruit leert eten als groente. Maar zolang je verse (biologische) en mooie producten aanbiedt maakt het uiteindelijk niet uit waar je mee begint.
Biologisch of niet?
Tegenwoordig is iedereen er wel mee bekent dat biologische voedsel beter is. Maar biologische producten zijn een stuk duurder en niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Sommige producten worden enorm bespoten om ongedierte tegen te gaan terwijl andere producten dat nauwelijks nodig hebben. Een nuttig lijstje om goed te onthouden bij de keuze voor biologisch of niet is de “dirty dozen” versus de “clean fifteen”.
Dirty dozen vs. Clean fifteen
Producten per leeftijd
Welke producten liever niet vóór het eerste jaar?
Er is ook een aantal producten dat je beter het eerste jaar niet kan geven. Sommige producten hebben een verhoogd risico op (allergische) reacties en/of kunnen een verstikkingsgevaar opleveren. Andere producten kunnen stoffen of bacteriën die voor jonge kinderen gevaarlijk kunnen zijn.
Producten te vermijden totdat je kindje tenminste 1 jaar is:
Met sommige producten kun je beter wachten tot het immuunsysteem en de darmen van je kindje rijper zijn. Let op het onderstaande overzicht:
- Rauw eiwit: vanwege het verhoogde risico op allergie voor proteïne in eiwit. Let ook op bij sommige verse mayonaise. Daar kan rauw eiwit in zitten.
- Honing: honing kan de bacterie Clostridium botulinum bevatten. Omdat het afweermechanisme van je baby nog niet sterk genoeg is kan deze bacterie in de darmen komen en vervolgens de zenuwen van je kindje aantasten. Dit kan zo ernstig zijn dat je kindje er aan kan overlijden. Gelukkig komt het bijna nooit voor maar neem geen risico en geef in ieder geval je baby geen honing totdat hij of zij 1 jaar oud is!
- Nitraat groenten: voor baby’s onder de 6 maanden is het belangrijk groente met een hoog nitraat gehalte te vermijden. Teveel aan nitraat kan leiden tot een fatale bloedaandoening bij hele kleine baby’s. Deze groenten zijn: andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode bietjes, sla (alle soorten) snijbiet, spinazie, spitskool, venkel en waterkers.
- Vis: sommige soorten vis bevatten een hoge concentratie schadelijke stoffen (PCB’s). Deze vissen zijn o.a. tonijn, zwaardvis, koningsmakreel, zeebaars, paling, steur, marlijn, haai. Vanaf 8 maanden kun je beginnen de volgende vissen aan je baby aanbieden: zalm, kabeljauw, tilapia en gekweekte forel.
- Rauw vlees/kip: geef kleine kinderen niet te vroeg rauwe of ongare vlees en/of kip. Dit kan bacteriën bevatten die voor kleine kinderen heel schadelijk kunnen zijn. Omdat hun afweersysteem nog niet sterk of optimaal is kunnen simpele infecties veel narigheid veroorzaken bij de kleintjes. Denk aan filet americain, ossenworst, salami, biefstuk – ik heb hiermee gewacht tot Quinn 3 jaar oud was. Gerookt vlees zoals gerookte kip is soms ook niet volledig doorgespaard dus daar ben ik ook pas na het eerste jaar mee begonnen
- Zuurgraat: sommige producten kunnen uitslag rond de mond van je baby veroorzaken puur door de hoge zuurgraad die ze bevatten. Dit is niet ernstig maar kan wel naar zijn voor je baby. Deze producten zijn onder meer:
- Citrus: sinaasappels, mandarijnen en citroenen
- Aardbeien en bessen zoals frambozen: vroeger werd altijd geadviseerd hiermee pas bij een jaar te beginnen. Maar tegenwoordig wordt er meer gekeken of je kindje aanleg zou hebben voor een allergie bijvoorbeeld in geval van eczeem. Zo niet dan kun je hier al eerder mee beginnen. Ik heb altijd gewacht tot 8 maanden omdat ik dan al een goed idee had of mijn dochters mogelijke allergische aanleg zouden kunnen hebben.
- Tomaten
- Verstikkingsgevaar: ik vond het erg spannend toen onze dochters begonnen met vaster voedsel, vooral toen ze toe waren aan hun eerste broodje. Nog steeds let ik heel goed op producten die verstikking kunnen veroorzaken. Hier een lijstje van producten die je beter kan vermijden tot je kind een stuk ouder is:
- Popcorn
- Kersen met pitten
- Hele olijven: snij ze in kleine stukjes en in ieder geval altijd doorsnijden in de lengterichting
- Chips: ook de scherpe randjes kunnen narigheid veroorzaken
- Nootjes
- Kleine harde snoepjes
- Hele druiven: snij ze in kleine stukjes en in ieder geval altijd doorsnijden in de lengterichting
- Mandarijnen en sinaasappels met pitjes: snij in stukjes zodat je de pitjes kan opsporen
- Appel: snij ze in hele kleine stukjes voor kindjes boven vanaf een jaar
- Rauwe of te kort gekookte groente: kan te hard zijn voor je kindje
- Gedroogd fruit: kan te taai zijn om goed door te kauwen voor de kleinsten.
- Broodkorsten en soepstengels: begin hier zeker niet te vroeg mee. Geef liever een cracker cracottes of soortgelijke cracker die zacht is en ‘smelt’ in hun kleine mondje.