Goede eetgewoontes creëren vanaf het eerste hapje

Goede eetgewoontes creëren vanaf het eerste hapje

Toen onze oudste dochter Quinn zo’n vijf maanden oud was belandde ik als een groentje in de wereld van de babyhapjes. Bij de eerste signalen dat Quinn weleens toe kon zijn aan vaster voedsel schoten vele vragen door mijn hoofd: wanneer is je baby echt toe aan vaster voedsel? Waar begin je mee? Hoe moet je de eerste hapjes bereiden? Hoeveel mag je je baby geven en hoe bouw je het op? Wanneer kun je smaken combineren? Etcetera.

Tijdens mijn zoektocht naar antwoorden constateerde ik dat er in Nederland maar weinig goede en leuke informatie te vinden was voor het bereiden van verse babyvoeding. Tegenwoordig word je overspoeld met informatie over gezond eten, ook voor kinderen, maar de baby’s worden daarbij vaak overgeslagen. Ik werkte bijna fulltime toen en had dus weinig tijd, maar door goede adviezen lukte het mij alle babyvoeding zelf te bereiden. De eetmomenten met Quinn werden quality time en een feestje. En het is natuurlijk helemaal niet erg om af en toe kant-en-klare babyvoeding te geven! Mijn motto: gezond eten moet wel leuk en haalbaar blijven. En dat kan zonder dat het onmogelijk veel tijd kost!

Je kunt je kinderen geen groter cadeau geven dan ze al vanaf hun eerste hapje de wereld van verschillende smaken en texturen te laten ontdekken. Door ze vanaf het begin veel soorten groenten en fruit te geven, leren ze al vroeg te experimenteren met smaken en open te staan om nieuwe dingen te willen proeven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet is ook belangrijk  ze lekker te laten spelen met het eten zodat ze kunnen ontdekken hoe het voelt en ruikt. Dus bereid je voor op een lekker kliederpartij. Wees geduldig en: hoe gezelliger en ontspannen etenstijd is, hoe meer je kindje plezier zal krijgen in het eetmoment. Bij ons thuis wordt het eten – van ontbijt tot avondeten – meestal afgesloten met een dansvoorstelling, playbackshow of een spelletje ‘uitbeelden’.

Ik kan me nog heel goed de nieuwsgierige gezichtjes van onze dochters herinneren bij hun eerste hapje. De serieuze en verbaasde blikken bij de nieuwe smaken en  texturen. Gevolgd door het goedkeurende genieten als het smaakje hun wel beviel. Quinn is nu 5 jaar en wil nog steeds alles wat nieuw is proeven. Van sushi tot kaviaar. Niks is haar te gek om te proberen en ik heb haar nog nooit “dat lust ik niet” horen zeggen ook al zal ze sommige dingen de volgende keer liever links laten liggen.

Alleen maar voordelen!

Zelf babyvoeding maken heeft veel voordelen. Het smaakt beter en is veel voedzamer dan de kant-en-klaar babyvoeding die er voor gemaakt is om lange tijd op de plank te kunnen blijven staan. Bovendien is het in deze tijd geen overbodige luxe om precies te weten wat er in de voeding van je baby zit. Ook kun je spelen met combinaties van producten die voor jou kindje het meest geschikt zijn, bijvoorbeeld als je kindje last heeft van obstipatie.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *