D’r op of d’r onder – een must read voor iedere ‘baby maker’

D’r op of d’r onder – een must read voor iedere ‘baby maker’

Acht jaar geleden op onze huwelijksnacht besloten we ‘er’ voor te gaan: baby’s maken in plaats van het laffe oefenen. Ik was al 35 jaar maar blijkbaar zo naïef als een klein kind want ik wilde eigenlijk al de volgende dag een zwangerschapstest halen. Na zo’n 20 jaar er alles aan hebben gedaan om niet zwanger te worden ging er een wereld voor me open. Nu twee heerlijke dochters later ben ik een expert op het gebied van alles wat er goed en fout kan gaan.

Had ik acht jaar geleden maar het boek “d’r op of d’r onder gehad! Dit boek – uit de reeks van o.a. ‘Buskruit met Muisjes” – is geschreven door 3 hartsvriendinnen (Nina Veeneman-Dietz, Noor Schutte-Kerckhoff en Marieke Wigmans-Bremers) die inmiddels 10 kinderen verder zijn en na alle pieken en dalen er nog steeds de humor van in kunnen zien.

Dus als er serieuze plannen zijn om je te gaan voortplanten, dan moet je dit boek te lezen!

In het eerste deel van het boek nemen de vriendinnen je mee in de wereld van ‘zwanger worden’. Het is dus blijkbaar niet nodig om bij de eerste poging de volgende ochtend een test te halen… In de meeste gevallen komt er iets meer bij kijken en in sommige gevallen komt er zelfs heel veel bij kijken. Nina, Noor en Marieke beschrijven werkelijk elk facet op een duidelijke en bondige manier met precies de juiste hoeveelheid nuchterheid en humor om het ‘baby maken’ leuk te houden. Ook onze mannen (in het boek leuk genoemd ‘Jannen’) krijgen hun eigen passages in het boek zodat ze niet te veel maar wel de juiste info krijgen om het leuk te blijven vinden.

Naast de noodzakelijk weetjes helpen de vriendinnen je inzicht te krijgen in het hele ‘baby making’ proces en geven ze je uitermate nuttige tips zoals lustopwekkende voeding (waarbij ik de champagne toch prefereer boven bleekselderij), standjes en Chinese wijsheden om een jongetje dan wel een meisje te krijgen – ik moet toegeven dat het schema in mijn geval spot on is! En als je man graag een stamhouder wenst, dan wordt hij ingefluisterd flink z’n best te doen op een wat ruige manier (dit onderdeel heb ik mijn man maar niet laten lezen om hem als vader van twee dochters geen complex aan te praten…). Maar ook krijgt jouw Jan handzame (lees: onmisbare) tips om met een ‘broedzilla’ om te gaan.

Gynaecologen en andere specialisten komen aan het woord in het boek met nuttige informatie en ruggensteuntjes.

Het tweede deel is voor het blije nieuws: ‘we zijn zwanger’. En dit begint met het niet overbodige onderwerp hoe je je zwangerschap de eerste weken geheim te houden. Tips had ik destijds wel kunnen gebruiken….

Letterlijk in de week dat de test positief was gingen wij eten bij een oud-collega van mijn man. De wijn poetste ik weg met dat ik wat brakjes was, het voorgerecht sushi kon ik nog subtiel afwentelen met het excuus dat ik niet zo’n fan was van rauwe vis, maar bij het hoofdgerecht sloeg de paniek toe: zeggen dat ik ook geen rode biefstuk lustte vond ik te gênant worden. Dus niet onze ouders maar een oud-collega werd als eerste van ons blije nieuws op de hoogte gesteld. Een week later kreeg ik een nieuwe baan aangeboden. Om niet op mijn eerste werkdag als verrassing met een dikke buik aan te komen werd dus mijn nieuwe baas nr.2 (nog steeds mijn held dat hij er niet voor terug deinsden een zwangere vrouw aan te nemen!).

Kort en bondig geeft het boek je een handleiding wat je allemaal moet doen of beter kan laten. Het lijstje wat je beter niet kunt eten lijkt kort, maar in de praktijk en in het restaurant kan dat best nog tot gedoe leiden, dus een slimme meid is op haar baby’tje voorbereid!

De ‘van week tot week-gids’ is altijd mijn favoriet geweest, zeker als je baarmoeder inmiddels zo groot is als een grapefruit maar je kindje nog zo licht als een veertje (en jijzelf al lang niet meer…). En niet alvast spieken bij de volgende week hè! Dat is als een cadeautje uitpakken voordat je jarig bent!

Als je in de blije fase zit moet je ook zeker hun bestseller “Buiskruit met Muisjes” lezen. Van sommige babyboeken kun je wat moedeloos of overrompeld worden, maar dit boek is alles wat je nodig hebt op dezelfde leuke en motiverende manier beschreven! Van het kiezen van een verloskundige of ziekenhuis tot kraamtranen, borstvoeding, voeding, slapen en op pad gaan. En dat laatste niet alleen van je huis 2 hoog boven naar beneden komen, maar ook daadwerkelijk het land uit.

Maar soms blijft het blije nieuws uit of valt er een droom vroegtijdige in duigen. Ook hier wordt op een fijne manier aandacht aan besteed in het derde hoofdstuk. Helaas hebben wij 4 jaar lang in dit hoofdstuk moeten hangen, maar wel met uiteindelijk de hoofdprijs: een zusje. Enneh, ik heb onder een vergrootglas de vissen van mijn Jan mogen zien zwemmen en dat is ook best cool! Dit derde hoofdstuk is misschien niet wat je direct wilt weten, maar wel iets waar je ook in het begin even stil bij moet staan…

Ik prijs me bevoorrecht en dolgelukkig dat ik nu hun boeken “Buskruit met Peuters” en “Help, help Hoera” mag lezen als mama van 2 blije meisjes!

Bedankt Nina, Noor en Marieke voor deze fantastische boeken en jullie leuke website buskruitmet.nl die net even anders is dan de gemiddelde website over zwanger worden en zijn!

 

IMG_8709

 

 

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.